Hoe kom JIJ deze schoolvakantie verder door? Terwijl de ene moeder al weken reikhalzend uitkeek naar deze vakantie, zit de ander met de handen in het haar. Piekerend hoe ze ook deze week nog moet doorkomen met de kinderen. Hoe kan je er dan toch voor zorgen dan je een fijne week hebt zonder jezelf […]

Hoe kom JIJ deze schoolvakantie verder door?

Hoe kom JIJ deze schoolvakantie verder door?

Terwijl de ene moeder al weken reikhalzend uitkeek naar deze vakantie, zit de ander met de handen in het haar.

Piekerend hoe ze ook deze week nog moet doorkomen met de kinderen.

Hoe kan je er dan toch voor zorgen dan je een fijne week hebt zonder jezelf uit het oog te verliezen?

Lees hieronder mijn 10 inspirerende tips om je daarbij te helpen:



[lampje] 1. Zorg dat je (zeker tussendoor) ook je momenten neemt om op te laden

Begin daar vooraf al mee door ’s avonds bijtijds naar bed te gaan. Wist je dat de laatste 45 min voordat je gaat slapen heel bepalend zijn hoe je nachtrust verloopt en dus ook hoe uitgerust je de volgende dag bent.

Stop daarom op tijd met alle beeldschermzaken. Ook al denk je nog even vlug wat op je telefoon doen of nog even ter zogenaamde ontspanning door je social media scrollen.

[lampje] 2. Kijk voor jezelf wat nu echt voor jou ontspanning is

Bijvoorbeeld een boek lezen wat je al langere tijd hebt klaarliggen, maar nog niet aan toe was gekomen. Met een lekker kopje thee en een gezellig kaarsje aan. Om jezelf zo ook al te helpen om in die ontspannen sfeer te komen.

Mediteren kan ook een hele fijne manier voor het slapen gaan zijn om echt even te ontspannen, bewust aandacht aan jezelf te geven en de gedachten tot rust te brengen.

[lampje] 3. Kijk zelf vooraf al wat er op de planning staat

Door zelf vooraf al te kijken welke afspraken er tijdens de vakantie staan, kan je al meer helderheid creëren hoe de week eruit komt te zien.

Soms zijn er gewoon afspraken die moeten gebeuren, dat hoort er ook bij in het leven.

Wees daarbij creatief. Als je met de kinderen naar een afspraak moet waar ze niet zo’n zin in hebben, kijk dan eens naar wat je samen voor leuks kan doen in de buurt – binnen de maatregelen die nu momenteel gelden – na deze afspraak.

Om zo ook leuke activiteiten te combineren met de afgesproken afspraken. Ga bijvoorbeeld samen naar het bos, zodat de kinderen even lekker kunnen rennen en springen. En als je zin hebt doe je gezellig mee, om vervolgens daarna met wat lekkers bij te komen in de rustgevende natuur.

[lampje] 4. Inbreng van je kinderen

Nadat je voor jezelf al naar de planning voor komende week hebt gekeken, kan je samen met de kinderen ideeën bedenken wat zij leuk zouden vinden om te doen. Verzin samen dingen die met goed weer en met slecht weer gedaan kunnen worden.

Schrijf alle ideeën op aparte briefjes en stop ze in 2 verschillende potjes. Een potje voor binnenactiviteiten en een potje voor buitenactiviteiten. Elke dag kan hier dan wat uit gegrabbeld worden en zo geef je de kinderen ook het gevoel dat ze betrokken worden bij wat er in de vakantie wordt gedaan.

Tevens leren ze direct dat op het ene moment het idee van de 1 wordt gedaan en een ander moment iets van een ander. Zo komt iedereen aan bod.

Heeft je kind juist meer behoefte aan structuur? Dan kan het ook heel waardevol zijn om een extra potje te maken. In dit potje mogen dan de briefjes met zelfbedachte activiteiten gestopt worden, om zo weer ideeën uit te halen op de momenten dat ze zich vervelen.

[lampje] 5. Wees duidelijk in je communicatie naar je kinderen

Kinderen voelen haarfijn aan wanneer jij niet lekker in je vel zit. Alsof ze daar speciale voelsprieten voor hebben. Vaak kun je dit merken omdat je kinderen op die momenten nog meer jouw aandacht vragen of gaan zeuren om dingen.

En vaak gebeurt dit net op de momenten dat het jou niet goed uitkomt of je gewoonweg de energie niet hebt om op dat moment met ze te spelen.

Door duidelijke afspraken met ze te maken, waarbij ze weten waar ze aan toe zijn kan je dit voorkomen. Je kunt hierbij een tijd afspreken wanneer je wat samen gaat doen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je de tijd opschrijven of een timer zetten, zodat duidelijk is wanneer de tijd voor jullie samen begint.

Geef ook duidelijk aan wanneer je wat voor jezelf gaat doen. Voel ook echt bij jezelf dat je dit serieus bedoeld. Spreek dit op een vriendelijke, maar wel duidelijke manier uit naar je kinderen, zodat ze echt weten dat je het meent .

Daarbij kan je ze nog uitleggen dat jij ook tussendoor even een moment nodig hebt om op te laden, zodat je daarna juist weer die (ontspannen) energie hebt om samen wat leuks te doen.

[lampje] 6. Oprechte aandacht

Zorg er ook voor wanneer je samen met je kinderen speelt dat je ook echt oprechte aandacht voor ze hebt. Hoe aantrekkelijk die mobiel ook kan zijn. Leg hem anders buiten het zicht om zo voor jezelf die verleiding makkelijker te kunnen weerstaan.

Wissel de momenten waarin jullie samen wat doen, af met de momenten dat ze zichzelf vermaken. Door eerst samen wat te doen kan je je kinderen ook helpen om daarna zelf verder te spelen met datgene wat jullie aan het doen waren. Of dat je hiervoor bovenstaande tip van de potjes gebruikt om zo samen of zelfstandig wat te gaan doen.


[lampje] 7. Verveling

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen meer tijd nodig hebben om prikkels te verwerken dan volwassenen. Dus als je kind zich verveelt of alles ‘SAAI!’ vindt, is dat helemaal niet erg.

Vervelen mag. Sterker nog het geeft je brein de mogelijkheid om even tot rust te komen. Ook voor kinderen is het belangrijk om even te ontsnappen aan alle prikkels die ze gedurende de hele dag opdoen.

Vaak wordt vervelling geassocieerd met iets negatiefs en als saai ervaren. Maar juist door even niks te doen krijgt je brein rust, waardoor er ruimte komt voor creativiteit en fantasie. En vanuit daar verloopt alles ook veel soepeler en meer ontspannen.

Misschien herken je wel dat je kind bij je komt met: “Mam, ik verveel me, ik heb niks te doen.

Nu je weet dat het helemaal niet erg is als je kinderen zich af en toe vervelen, kan je hier anders mee omgaan. Door ze te vertellen dat dit niet erg is om even niks te doen. Het niet altijd nodig is om bezig te zijn.

[lampje] 8. Speel niet steeds voor oplossingszoeker

Voel voor jezelf niet steeds de drang om naar oplossingen te zoeken om je kind te vermaken. Zo voorkom je dat je kind er aan gewend raakt als hij of zij zich verveelt dat jij er dan wel weer voor zal zorgen dat hij of zij wat te doen heeft.

Ook geef je je kind hiermee de kans zichzelf uit te dagen om zijn of haar fantasie en creativiteit op te zoeken. Reageer ook enthousiast door te zeggen dat je straks graag hoort of ziet wat er bedacht of gemaakt is. En als je kind gewoon even zin heeft om niks te doen dat dit ook helemaal oké is.

[lampje] 9. Kijk bij welke activiteiten je kinderen kunnen helpen

Ligt er nog een berg wasgoed die je aandacht vraagt? Dan is dit een taak die je leuk samen met je kinderen kunt doen door er een spel van te maken.

Bijvoorbeeld: Als de was nog op kleur gesorteerd moet worden, dan kun je tegenover elkaar gaan staan en elkaar passende kleuren overgooien om zo juiste stapels te maken.

Vaak vinden kinderen het ook leuk om mee te helpen om de was op te hangen of in de droger te doen. Als je laat merken dat je op deze manier allemaal wat doet, dan werkt dit vaak ook motiverend. Zeker als ze weten dat door samen te werken er meer tijd overblijft om samen wat leuks te gaan doen.

[lampje] 10. Kijk wat echt nodig is en wees lief voor jezelf!

Tenslotte wil ik je nog meegeven vooral niet te streng te zijn voor jezelf. Houd realistisch wat je wilt doen. Kijk wat echt nodig is of wellicht kan je iets ook op een later moment doen of het verdelen in kleinere taken.

Wees lief voor jezelf!

Zo geef je ook direct een mooi voorbeeld naar je kinderen hoe waardevol en belangrijk het is om goed en liefdevol voor jezelf te zorgen. En juist door dit met elkaar te bespreken, wordt het ook steeds meer een goede nieuwe gewoonte binnen het gezin, waar jullie allemaal plezier van hebben.

Met liefdevolle groet,