Moederschap hard werken of ook hard genieten? Heb je vaak het gevoel dat er te weinig uren in de dag zitten en de tijd als los zand door je vingers heen glipt? Dat je alles in hoog tempo aan het afwerken bent, zonder het idee te hebben dat het je wat oplevert? En hoe meer […]

Moederschap hard werken of ook hard genieten?

Moederschap hard werken of ook hard genieten?


Heb je vaak het gevoel dat er te weinig uren in de dag zitten en de tijd als los zand door je vingers heen glipt? Dat je alles in hoog tempo aan het afwerken bent, zonder het idee te hebben dat het je wat oplevert?

En hoe meer je alles probeert goed te doen, hoe ongelukkiger je je voelt. Elke dag ben je opnieuw aan het goochelen om wat in het huishouden gedaan te krijgen en daarnaast ook nog die oprechte aandacht te kunnen besteden aan je nageslacht.

Wat je eigenlijk stiekem denkt

Zou je misschien wel willen dat het allemaal wat makkelijker zou gaan, zodat je voor de verandering ’s avonds een keer voldaan op de bank kon neerploffen?

Stel je eens voor hoe heerlijk dit zou zijn.

De echte realiteit

Helaas verloopt het in de realiteit vaak niet zo. Want hoe hard je het ook anders probeert te doen, het blijft een worsteling om elke dag weer goed door te komen en daarbij zelf overeind te blijven staan.

Want één van de dingen waar wij namelijk als moeders heel goed in zijn, is dat we het beste voor ons kroost willen en graag zo goed mogelijk voor ze zorgen.

Het bieden van die fijne, veilige haven

En begrijp me niet verkeerd. Ik zie dit ook als iets heel moois wat je te bieden hebt als moeder. Want hoe fijn is het als je kinderen weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Dat jij die veilige haven kan bieden waar ze zichzelf mogen en kunnen zijn.

Alleen houdt dit wel in dat je jezelf dan weer onbedoeld wegcijfert, omdat je bang bent ze te kort te doen. Of dat je zo hard je best moet doet om het allemaal zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Daarbij al die ballen in de lucht zien te houden, terwijl het water je eigenlijk al aan de lippen staat.

Al die oplopende irritaties

Misschien herken je het wel wanneer je net aan een huishoudelijke klus wil beginnen dat een van je kinderen bij je komt, omdat hij iets niet kan vinden. En jou lekker met dit probleem wil opzadelen met daarbij ook de boodschap om dit direct even voor hem op te lossen.

Want in zijn ogen heeft hij echt overal al gezocht en zou er een wereldramp ontstaan wanneer jij hem hier niet onmiddellijk bij zou helpen. Dit klinkt je vast niet vreemd in de oren ?

Of als je net op het punt staat om eindelijk even met een tijdschrift op de bank te kunnen ploffen, dat er alweer geroepen wordt: “Mam, Wat eten we vanavond?”

En dan heb ik het nog geeneens over de oplopende irritatie van al dat rondslingerend speelgoed waar je bijna dagelijks je nek over breekt.

Door heel je lijf voel je de frustratie en onrust razen die deze situaties je geven. Met daar bovenop nog eens de vele aandacht die dit allemaal van je vraagt. Toch probeer je dapper vol te houden.

Om steeds opnieuw geduldig en begripvol naar je kinderen te kunnen reageren. Ook als ze telkens je aandacht vragen of wanneer ze graag weer samen wat met je willen doen.

Twijfels of je het wel goed genoeg doet?

Daarnaast kan de sociale druk van buitenaf je ook een knagend gevoel geven. Waardoor je twijfelt of dat wat je doet wel goed genoeg is of dat je denkt te kort te schieten als moeder.

Met als gevolg dat je vaak nog een stapje harder zet om zo maar te laten zien dat je alles onder controle hebt. Maar wees eens eerlijk: Wie maak je hier nou echt gelukkig mee?

Een moment om even wat voor jezelf te kunnen doen is er vaak niet meer bij. Je probeert jezelf nog op te peppen. Door te denken het is nu eenmaal zo en binnenkort komt er vast wel weer tijd om eindelijk wat op te kunnen pakken of echt even te kunnen ontspannen.

Tegen beter weten in, want tja, wanneer zou die tijd eindelijk weer eens komen?

Dit hoeft niet langer zo te zijn

Weet dat dit voor vele andere moeders ook herkenbare situaties zijn in het moederschap.

Gelukkig kan dit ook anders.

Wanneer je merkt dat het moederschap veel van je vraagt of dat het zwaar voelt, kijk dan welke (kleine) keuzes jij kunt maken om het voor jezelf lichter te maken.

Want ook jij als moeder mag hierin je eigen keuzes maken. Keuzes waarvan jij weet dat ze je helpen om het voor jezelf makkelijker te maken en je zo minder energie kosten.


Zo maak je het makkelijker

Door bijvoorbeeld een keer wat minder uitgebreid te koken of te besluiten om met zijn allen voortaan het speelgoed en de losliggende spullen op te ruimen.

Laat je kinderen meedenken hoe jullie dit op een gezellige manier samen kunnen doen. Of zijn er wellicht eenvoudige taken die je uit kan besteden om zo de last voor jezelf wat te verdelen?

En hoe lastig het misschien ook lijkt. Gun jezelf juist nu die rustmomenten om bij te tanken, om het zo ook op de langere termijn vol te houden.

Die waardevolle momenten die ervoor zorgen dat JIJ er weer tegen kunt en energie hebt om met de kinderen te dollen en zo samen te blijven genieten.

Tenslotte heb je naast het moederschap als vrouw ook het recht om tijd voor jezelf te nemen. Want juist door dit te doen kan je echt ontspannen en vanuit rust genieten van de mooie momenten die het moederschap jou geeft.

Want ook jij bent het waard om goed voor jezelf te zorgen.

Met liefdevolle groet,